Sinds de oprichting van de brandweerzone Rivierenland zijn verschillende korpsen binnen deze zone een nauwere samenwerking aangegaan. Naast het uitwerken van een gezamenlijke toekomstvisie zijn ook enkele concrete projecten uitgewerkt.

Dit resulteerde onder meer in een gezamenlijke organisatie van bijscholingen voor de ambulanciers. Tijdens deze samenwerking werd al snel duidelijk dat er onderlinge verschillen zijn, maar vooral dat er zeer veel overeenkomsten zijn tussen de verschillende diensten.
 
Na enkele ontmoetingen groeide bij het korpsen van Heist-op-den-berg en Bornem de ‘wilde idee’ om een gezamenlijke aankoop van een nieuwe ziekenwagen te organiseren. Wat eerst als een utopie werd beschouwd, kreeg echter vrij snel een zeer concrete vorm. Beide gemeentebesturen waren overtuigd van de mogelijkheden die deze samenaankoop biedt.
 
We konden immers vaststellen dat de noden grotendeels gelijk liepen.
·         Brandweer Bornem staat in voor de dringende geneeskundige hulpverlening in het grootse deel van de gemeenten Bornem, Puurs en Sint-Amands.
·         Brandweer Heist-op-den-Berg verzorgt eenzelfde dienstverlening voor het grondgebied Heist-op-den-Berg maar tevens in de naburige gemeenten Hulshout, Herenthout, Nijlen, Berlaar, Putte…
·         Beide diensten streven naar een zeer hoogstaande dienstverlening door intensieve training van het personeel en door de nauwe samenwerking met de spoeddiensten van de verschillende ziekenhuizen.
 
In verschillende fases is uiteindelijk het lastenboek opgesteld, waarbij steeds hetzelfde doel voor ogen gehouden werd: het bekomen van een performant, betrouwbaar voertuig, voorzien van een ruime sanitaire cel en up-to-date uitrusting zodat een maximale service kan geboden worden aan de patiënt. Hierbij moet uiteraard rekening gehouden worden met de wensen en noden van de ambulanciers, verpleegkundigen en spoedartsen. Zij zijn immers de eindgebruiker van dit project.
 
Er werd dan ook de nodige ruimte voorzien voor de specifieke toestellen zoals een monitor/defibrillator, afzuigunit, vacuümmatras, K.E.D., enz… Het voertuig werd ook voorzien van drie volwaardige zitplaatsen, zodat eventueel een bijkomende verpleegkundige en/of spoedarts kan plaatsnemen bij de patiënt. De brancardtafel is voorzien van een zweefsysteem dat zorgt voor de opvang van schokken, veroorzaakt door verkeersdrempels of putten in het wegdek. Een bijkomende optie is de traumaverlichting met een zachte blauwe kleur waardoor slachtoffers een rustiger gevoel krijgen.
 
Uiteraard is ook aan de veiligheid van de hulpverleners gedacht. Diverse werklichten zorgen rondom het voertuig voor een goed verlichte werkplek, terwijl de achteruitrijcamera onaangename verrassingen moet helpen voorkomen. Ook aan de prioritaire installatie werd de nodige aandacht besteed. De wagen werd uitgerust met voldoende signalisatie in LED-technologie, waarbij het samenspel van witte, blauwe en rode signalen, ondersteund door een stevige 2-toon, de aandacht van de andere weggebruikers moet trekken, zodat ze de hulpverleners een snelle doorgang kunnen verlenen.
 
De voertuigen werden geleverd door de firma Autographe uit Waver en kosten elk € 140.000. Een niet onaardig prijskaartje, dat volledig door de gemeentebesturen gedragen wordt.
Dit bewijst nogmaals het belang dat beide besturen hechten aan een performante en goed uitgeruste medische hulpverlening.